събота, април 21, 2018

Тема 25. Видове организирани социални общности.

Класификация на Макс Вебер – според него организираната общност трябва да е регламентирана – взаимоотношенията и др., т.е. една съвършенна форма, която наричаме бюрокрация. В основите на класификацията той поставя типа власт или контрола. Той говори за три типа власт: традиционна – включва нравите и обичаите: харизматична – лидерът притежава харизма, хората се подчиняват на персоналните качества на лидера; легална – организиана от бюрократичния тип, в която правилата се легитимират предварително, т.е. правилата се обявяват предварително, одобряват се и се приемат. Тези правила са безлични.
Според принадлежността на резултата – организациите се делят на: частни, печеливши – печалбата е от производство на стоки или услуги; частни непечеливши – непроизвеждат нито стоки, нито услуги и се финансират отвън; държавни или общински организации – средствата са държавни, получения продукт е предназначен за държавата, за обществото; организации от смесен тип – държавата участва в дейността и разпределянето на печалбата заедно с частните организации.
Класификация на Е. – той използва съгласието, на базата на него извежда: власт, включеност, като ги съчетава. Той обособява видове власт и търси такава включеност съответства и на базата на съответствието той обособява видовете организации. Обособяват се три вида организации: принудителна; възнаграждаваща, свързана с манипулирането на ресурсите; нормативна, при която се манипулират духовните символните награди. На всеки вид власт съответства включеност: отчуждена включеност – отговаря на първата принудителната; калкулативна, съответства на възнаграждаващата; морална – при която е налице убеденост и доброволност при включването. На базата на съчетанието се образуват 9 вида организации, които обаче са нереални, защото не може да има организации, в които да господства принудителната власт и моралната характеристика. затова той определя 3 организации: принудителни, утилитарни, нормативни.