събота, април 21, 2018

Тема 23А. Разгръщане на поведението на тълпата.

Неорганизираната социална общност е лишена от лидери, от структура. Когато се включват механизмите за образуване тези групи се превръщат в динамични. Временно може да се появи един или повече ситуативни личности. Поведението на тълпата се разгръща. Това разгръщане минава през: 1) Спонтанна идентификация на общия стимул, свързана с определена потребност – често има отрицателна емоция, идентификацията е свързана с определена потебност, която всеки сам осъзнава; 2) Разгръщане на циркулярна реакция, обединяваща множеството под един знаменател. Всеки се самоидентифицира; 3) Етап на лутане – множеството занае, че всички мразят стимула, но не знаят какво да правят, започват разговори, ескалация на чувства, етап на подготовка за съвместно действие; 4) Създаване на общ образ на обекта (често неадекватен), спрямо който ще се извърши действието. Това е резултат от общото творчество; 5) Етап на активация към действие – самоподканяне, самонасърчаване, на този етап възникват т.нар. спонтанни лидери; 6) Етап но конкретно действие – агресията, която обикновено е изместена; 7) Етап на заглъхване на фрустрационното състояние –постепенно агресията отшумява; Етап на разпадане на тълпата.
Емоционалното състояние на индивидите в условията на тълпата: 1) Повишена емоционалност; 2) Повишена впечатлителност и внимание към отделни факти; 3) Повишена внушаемост и комфортност; 4) Намалена критичност спрямо действието на другите; 5) Понижена адекватност в преработката на на информация;
6) Наличие на безотговорност на собственото поведение; 7) Чувство за могъщество и идентификация с тълпата (защото е силна, могъща); Чувство за безпомощност и анонимност; 9) Използване на стериотипно модели и агресивно поведение; 10) Пълно блокиране на механизмите за самовъзприемане и самоконтрол.