четвъртък, декември 27, 2007

юридически факти

ЮРИДИЧЕСКИ ФАКТИ.ПРАВНА РЕЛЕВАНТНОСТ И ИРЕЛЕВАНТНОСТ.


Юридическите факти са факти,събития,обществени отношения,предвидени в хипотезата на правната норма,при чието наличие настъпват последиците,предвидени в диспозицията на правната норма.Всеки клон на правото определя фактите,които са му релевантни.В този смисъл може да се говори за гражданскоправни,наказателноправни,административноправни,
трудовоправни и т.н. юридически факти.Един гражданскоправен факт може да бъде свързан и с наказателно или административноправни последици.Юридическите факти биват:
-положителни и отрицателни;
-прости и сложни;
-правопораждащи,правопроменящи,правопогасяващи;
-юридически действия и юридически събития.
Юридическите действия от своя страна биват:правомерни и неправомерни.Правомерните биват:
правни сделки и правни постъпки.
Юридическите факти се делят на релевантни и ирелевантни.Фактът от действителността става правнорелевантен,когато правната норма го опише и свързва възникването,изменението, прекратяването и съхраняването на правоотношението.
-възникване-юридически факт на две съвпадащи волеизявление;
-изменение-фактът на цедиране на вземането(цесия-промяна в една от страните);
-съхраняване-в срока,в който тече погасителният акт;
Юридическите факти служат като средство за задвижване на правната норма,за тяхното реално въплащение в живота.Те индивидуализират действието на правната норма.



КЛАСИФИКАЦИЯ НА ЮРИДИЧЕСКИТЕ ФАКТИ.КЛАСИФИКАЦИОННИ КРИТЕРИИ.



Юридическите факти биват:
1.юридическо събитие-не се проявява воля и съзнание;
2.юридическо действие-те са проява на воля и съзнание;
От своя страна те имат своя класификация.Юридическите събития биват:
1.абсолютни-при които въобще не се намесва воля и съзнание;
2.относителни-например смърт,раждане;
Юридическите действия биват:
1.правомерни;
2.неправомерни.
Правомерните факти са съобразени с действащото законодателство.Това са индивидуалните актове,които са правни действия,при които се цели настъпването на определен правен резултат.Те имат ясно изразена волева насоченост.Правните постъпки,които също са правомерни юридически действия нямат такава волева насоченост на правният субект да постигне точно този правен резултат.Третият тип правомерни действия са действия с обективиран правен резултат.
Неправомерните действия не са съобразени с действащото право.Това са правните аномалии,при които не се носи юридическа отговорност и правонарушението-юридическо действие,в основата на което стои вината.
По особен юридически факт е бездействието,когато правната норма е изисквала определено поведение,което правния субект не е спазил.


ПРАВОПОРАЖДАЩИ,ПРАВОПРОМЕНЯЩИ,ПРАВОСЪХРАНЯВАЩИ ЮРИДИЧЕСКИ ФАКТИ.



С оглед на различията в правните последици,юридическите факти се делят на правопроменящи,преавопогасяващи и правосъхраняващи.
1.правопораждащи-юридически факти,чиито правни последици обхващат пораждането на едно право,на едно задължение и на едно правоотношение.
2.правопроменящи-юридически факти,чиито правни последици обхващат не пораждането,а само видоизменението на едно породено вече право.Видоизменението може да засегне или дотогавашното съдържание на правото или дотогавашният негов носител.
3.правосъхраняващи-юридически факти,чиито правни последици включват в себе си запазването на едно породено право на дотогавашният му носител и заличават правното значение на други факти,които застрашават същото това право.
4.правопогасяващи-юридически факти,чиито правни последици включват в себе си пълното заличаване и погасяване на едно породено вече право.