сряда, декември 12, 2007

обща теория на правото,държава и право

МАРКСИСТКА ТЕОРИЯ ЗА СЪЩНОСТТА НА ПРАВОТО

Марксистката теория е една теория на насилието.Според нея обществото е строго определена и разделена на класи група,която притежава един силов апарат за защита на гражданите и на правото си.Марксистката теория включва следните разбирания:
1.Държавата и правото са възникнали едновременно и едновременно ще загинат.
2.Правото е воля на господстващата класа-по-силната(защото е богата),тя въздейства на закона,чието съдържание се определя от материалното състояние на тази класа.

АЛГОРИТМИЧЕН ПОДХОД КЪМ ПРАВОТО.ФУНКЦИОНАЛНА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРАВНАТА НОРМАТИВНА СИСТЕМА.

Правната нормативна система създава правила за индивидите и предписва начина,по който да постъпят те.Алгоритъмът-това е предписанието на изходни данни,за да се достигне до някаква цел.Това дава възможност за постигане на непротиворечивост,пълнота и еднозначност в предписанията на правно-нормативната система във всяко отношение.Добре построена система е тази,при която всяка стратегия трябва да бъде според правилата,в противен случай тя ще бъде губеща.

ОБЩЕСТВОТО КАТО СЛОЖНА САМОРЕГУЛИРАЩА СЕ СИСТЕМА

Системата,това е така наредено множество елементи,че се получава ново качество на елемента.Системите според връзките се делят на технически,биологични и социални.Всяка система се стреми да запази своето хомеостазисно състояние.Когато факторите,които влияят са вътрешни за системата-това е саморегулираща се система.Системният подход се прилага в точните науки,затова и терминологията е взаимствана.Принципа на ентропията е,че всяка система се стреми към минимално енергийно състояние на саморазпад.Тези фактори,които се стремят да предотвратят саморазпада,т.е. стремят се да запазят хомеостазиса на системата,се наричат антиентропни.
В зависимост от отделните елементи,които съставляват системата,тя се дели на:
1.сложна-множество от елементи;
2.проста-системата се състои от единични елементи;
Системата е начин на разглеждане на определен обект.Обществото е сложна система,изградена от индивиди.То е саморегулираща се социална система.Антиентропните фактори в обществото са социалните,нормативните и регулативните системи.Те действат заедно.Това са правната,обичайната,религиозната,моралната организационни системи,които са в равновестно състояние.Тези всички системи действат върху индивидите и запазват техния хомеостазис.

ТИПОВЕ ДЪРЖАВА И ПРАВО.КЛАСИФИКАЦИОННИ КРИТЕРИИ.МАРКСИСТКА КЛАСИФИКАЦИЯ.ПОНЯТИЕТО"ИСТОРИЧЕСКИ ТИП"ДЪРЖАВА И ПРАВО.

Класификацията на т.нар. исторически тип държава в зависимост от икономическата база е:
-първобитно-общинно общество;
-робовладелско;
-капиталистическо;
-социалистическо;
-комунистическо;
Прави се въз основа на икономическите отношения и е свързана с марксистката типология.Тя е до голяма степен условна и е направена въз основа на извадки.
В условията на първобитно-общинния строй не е съществувала държавна организация,тъй като са липсвали условия,които да я изискват.Това не означава,че е липсвала организираност.Държавата възниква в резултат на развитието на човешкото общество при нови икономически условия.Малки групи присвояват повече материални блага и това води до появата на частна собственост и разслоение на обществото на различни социални групи т.е. вече са налице условията обуславящи възникването на държавна организация.За гарантиране на обществения ред и мир, държавата е създала и общи правила за поведение,създаването и изпълнението на които е било гарантирано от държавната власт чрез прилагане на държавна принуда при неизпълнение.