събота, февруари 09, 2008

ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ С НАЛАГАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ

5/ ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ С НАЛАГАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ /глава 28/- чл.375-380 НПК.
В този случай при доказана виновност прокурорът не изготвя обвинителен акт, ако са налице основанията на чл.78 А НК. А те са материално и процесуално-правни. Материалните предпоставки са предвидени в чл.78 А НК- наказателно-отговорно пълнолетно и непълнолетно лице, извършило престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години, ако деянието е умишлено и до 5 години, ако е непредпазливо и др. Процесуалната предпоставка е отправено от прокурора искане с мотивирано постановление до съответния първоинстанционен съд, за прилагане правилата на тази глава. С него се прави предложение обвиняемото лице да бъде освободено от наказателна отговорност с налагане на административно наказание: за пълнолетно лице - глоба, за навършило 16 години непълнолетно лице - обществено порицание, а за ненавършило 16 години непълнолетно лице - възпитателна мярка.
Когато съдът констатира, че не са налице основанията на чл.78 А НК, той прекратява съдебното производство и връща делото на прокурора. Ако делото се насрочи, защото съдът установи, че са налице условията за неговото разглеждане, това става в едномесечен срок. Препис от постановлението се изпраща на обвиняемия, който в седемдневен срок от връчването му може да даде отговор, излагайки възражения и отправяйки нови искания. Граждански иск и конституиране на частен обвинител не се допуска.
В открито съдебно заседание делото се разглежда еднолично от съдия, призовават се прокурорът и обвиняемият, но когато редовно призованите страни не се явят, то може да се разгледа и без тях. Преценяват се събраните доказателства и се събират нови такива, като съдът се произнася в рамките на посочените в постановлението на прокурора фактически положения. Ако се установят нови факти, съдебното производство се прекратява и делото се връща на прокурора.
Съдът може да освободи обвиняемия от наказателна отговорност и да му наложи административно наказание; да го оправдае; да прекрати наказателното производство в предвидените от закона случаи. Решението подлежи на атакуване по реда на въззивното производство и се разглежда от окръжен съд за решение на районен съд и от апелативен съд - за решение на окръжен съд. Решения по тази глава на военните съдилища се атакуват пред военно-апелативния съд. При решаване на делото се прилагат определени правила на Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/, доколкото става дума за административна отговорност.
По ред и в срок по ЗАНН се осъществява възобновяването на наказателното производство. Предложението за възобновяване се прави от апелативния, съответно военно-апелативния прокурор и се разглежда от апелативния, съответно военно- апелативния съд. Когато предложението е основателно, съдът се произнася по същество, като събира и доказателства, ако е необходимо. Това означава, че цивилните апелативни съдилища се явяват инстанция по възобновяване /незадължително/ и респективно решаване по същество по всички производства по освобождаване на лица от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, без значение какъв е бил първонистанционният съд по тях - районен или окръжен.
Трябва да се наблегне на обстоятелството, че сред правомощията на съдията-докладчик от първостепенния съд при внесен обвинителен акт, има и такова, разрешаващо му да премине към настоящата процедура, когато са налице предпоставките за това.