събота, февруари 09, 2008

ПРОИЗВОДСТВО ПРЕД ВЪЗЗИВНАТА ИНСТАНЦИЯ ЗА ПРОВЕРКА НА ОПРЕДЕЛЕНИЯТА И РАЗПОРЕЖДАНИЯТА.

4/ ПРОИЗВОДСТВО ПРЕД ВЪЗЗИВНАТА ИНСТАНЦИЯ ЗА ПРОВЕРКА НА ОПРЕДЕЛЕНИЯТА И РАЗПОРЕЖДАНИЯТА..
При прегледа на общата част на наказателния процес беше взето отношение във връзка с възможността съда да постановява определения като съдебни актове. По принцип това са актове, с които не се взема становище по въпроса за виновността на дееца. Новият НПК изрично предвижда случаите, в които такъв тип актове подлежат на въззивно атакуване - по реда на глава 22. Те се атакуват с частна жалба и частен протест, които не спират производството по делото и изпълнението на определението, освен ако първостепенният или въззивният съд не преценят друго.
Законодателят в тези случаи е предвидил опростено по форма производство /в закрито, а по изключение се насрочва открито заседание/, в което въззивната инстанция се произнася по съществото на определението. Това означава, че дори и да отмени определението, тя решава въпросите по частната жалба и/или протест. Актът на въззивния съд не подлежи на касационен контрол. Закритото заседание следва да бъде проведено в седемдневен срок от образуване на делото, а откритото-с призоваване на страните - в разумен такъв, но не повече от 1 месец.
Законодателят е предвидил завишена форма на процесуална защита на някои определения, които поради въпросите решени в тях, се разглеждат по реда на общото въззивно производство - в открито съдебно заседание, с призоваване на страните и изслушването им. Това става по определенията, с които се прекратява наказателното преследване и други, изрично изброени в закона. До последните изменения на стария НПК на такова обжалване подлежаха и разпорежданията на съдията-докладчик, с които се прекратяваше съдебното производство и делото се връщаше на прокурора /например по делото за ексминистъра на земеделието Венцислав Върбанов/. Също и определенията на съда, с които в съдебно заседание се прекратяваше съдебното производство и делото се връщаше на прокурора /например по делото за ексминистри Божков и Гетова/.