събота, февруари 09, 2008

ПРИВЕЖДАНЕ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВЛЕЗЛИ В СИЛА АКТОВЕ НА СЪДА- чл.412-418 НПК.

ЧАСТ ШЕСТА: ПРИВЕЖДАНЕ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВЛЕЗЛИ В СИЛА АКТОВЕ НА СЪДА. ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА НАКАЗАТЕЛНИ ДЕЛА.

1/ ПРИВЕЖДАНЕ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВЛЕЗЛИ В СИЛА АКТОВЕ НА СЪДА- чл.412-418 НПК.
Присъдите, решенията, определенията и разпорежданията на съда влизат в сила:
- от момента на постановяването им, когато не подлежат на проверка по жалба или протест;
- от момента на постановяване решението на касационната инстанция, когато жалбите или протестите са оставени без разглеждане /поради просрочие например/ или без уважение, или присъдата е изменена;
- от изтичане на срока на обжалването им, когато не е подадена жалба или протест.
С влизане на присъдата в сила тя придобива материална законна сила, което означава, че е невъзможно пререшаване на спора чрез редовните способи за решаване на наказателни дела. Това е така наречената “сила на пресъдено нещо”.
Има и формална законна сила, която осигурява проявлението на материалната и същността й се състои в обстоятелството кои актове не подлежат на атакуване.
При реализирането на формалната законна сила съдебните актове стават изпълняеми. Те са задължителни за всички учреждения, юридически лица, длъжностни лица и граждани. Задължителни са и за гражданския съд относно това извършено ли е деянието, наказуемо ли е то и виновен ли е деецът. Задължителни са и актовете на районните съдилища при диференцираните форми по освобождаване на дееца от наказателна отговорност с налагане на административно наказание и при решаване на делата със споразумения /неясно защо са изключени актовете на окръжните съдилища по тези диференцирани форми/.
В теоретичен план погледнато, привеждането в изпълнение на влезлите в сила съдебни актове се разглежда като последен стадий от съдебното производство. Възможно е да се стигне до постановяване на решение от страна на съда, постановил влязлата в сила присъда или определение, във връзка с привеждане в изпълнение на тези актове. Ако има някакви затруднения и съмнения по повод тях, може да се поиска тълкуване от съда, който ги е постановил. Той следва само да тълкува, не и да изменя акта си.
Предвиждат се и предпоставки, при които окръжният или районният прокурор могат да отложат изпълнението на някои наказания, най-същественото от които е лишаването от свобода. Те са конкретно изброени и не подлежат на разширително тълкуване - чл.415 НПК. Законът е предписал и какви точно технически действия се извършват по привеждане в изпълнение на присъдите и определенията - на кого се изпращат преписи, в случаите на кои наложени наказания и т.н. Най-важно да се знае е, че когато подсъдимият е осъден да изтърпи съответно наказание - например лишаване от свобода - препис от присъдата се изпраща на прокурора за изпълнение. Тук следва да се спомене и че задържането на осъдения /лицето с влязла в сила присъда, подлежаща на изпълнение/ и отвеждането му до мястото за изпълнение на наказанието, се осъществява от службите на Министерство на правосъдието.
А прокурорът може да зачете предварителното задържане или административното лишаване от някое заложено в НК право на осъдения, ако съдът с присъдата не е сторил това /чл.417 НПК/.