четвъртък, ноември 29, 2007

наказателно право-особена част(стр.3)

Кражба на чуждо имущество.Състави.



Кражбата е едно от най-често срещаните престъпления.Тя спада към престъпленията против собствеността,защото засяга имуществени права.
Основния състав на престъплението кражба е посочен в чл.194,ал.1НК:" Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвои, се наказва за кражба с лишаване от свобода до осем години."
Както се вижда, изпълнителното деяние е отнемане на чужда движима вещ от владението на другиго и то без негово съгласие.Субектът е общ-може да е всеки.Тъй като има цел-"с намерение противозаконно да я присвои",престъплението се извършва само при пряк умисъл.Кражби има и тогава, когато част от вещта принадлежи на виновния.В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба до пет лева(чл.194,ал.3НК).
Квалифицираните състави на кражбата се съдържат в чл.195 и чл.196 НК.
Според чл.195НК по-тежко наказуема е кражбата:
1. ако е извършена във време на пожар, наводнение, корабокрушение, катастрофа, война или друго обществено бедствие;
2. ако откраднатата вещ не е под постоянен надзор;
3. ако е извършена чрез разрушаване, повреждане или подкопаване на прегради, здраво направени за защита на лица или имот(взломна кражба);
4. ако за извършването на кражбата е използувана моторно превозно средство, техническо средство или специален начин;
5. ако е извършена от две или повече лица, сговорили се предварително за нейното осъществяване, когато не представлява маловажен случай;
6. ако кражбата е извършена от длъжностно лице, което се е възползувало от служебното си положение;
7. в немаловажни случаи, ако е извършена повторно;
8. ако кражбата е извършена от гроб на покойник.
9. ако предмет на кражбата са взривни вещества, огнестрелни оръжия или боеприпаси.
10.За кражба в големи размери наказанието е лишаване от свобода от три до петнадесет години, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.Това наказание се налага и за кражба на взривни вещества, огнестрелни оръжия или боеприпаси от структурните звена на Министерството на вътрешните работи, от Министерството на отбраната, от Българската армия и от структурите на подчинение на министъра на отбраната, от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии и от Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".
Приготовлението към кражба се наказва в случаите,когато кражбата е взломна или използувано моторно превозно средство, техническо средство или е извършена по специален начин.
По-тежко наказуеми са и случаите на кражба,която представлява опасен рецидив и кражба в особено големи размери, която представлява особено тежък случай.
Според чл.197,ако до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд откраднатата вещ бъде върната или заместена наказанието се намалява.


Грабеж на чужди вещи.Отношение към кражбата и изнудването.Състави.


Грабежът е съставно престъпление,защото се състои от две деяния,които поотделно са престъпления-принуда и кражба.Грабежът също влиза в престъпленията против собствеността,тъй като засяга имуществени права.Изпълнителното деяние е отнемане на чужда движима вещ чрез употреба на сила или заплашване(чл.198,ал.1 НК).Под заплашване се разбира застрашаване с такова непосредствено деяние, което излага на тежка опасност живота, здравето, честта или имота на заплашения или на друго някое присъствуващо лице(чл.198,ал.2).При това престъпление субектът е общ("който").Извършва се само при пряк умисъл.
Грабеж е и всяка кражба, при която завареният на място на престъплението употреби сила или заплашване, за да запази владението върху откраднатата вещ-грабежоподобна кражба. Грабеж има и когато за отнемане на вещта лицето е било приведено в безсъзнание или поставено в беззащитно състояние.
Квалифицираните състави на грабежа се съдържат в чл.199НК.Това са:
1. в големи размери;
2. извършен от две или повече лица, сговорили се предварително да вършат кражби или грабежи;
3. придружен с тежка или средна телесна повреда;
4. представлява опасен рецидив;
5. извършен от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група.
Още по-тежко наказуем е грабежът на вещи:
1. придружен с тежка или средна телесна повреда, от които е последвала смърт;
2. придружен с убийство или с опит за убийство;
3. в особено големи размери, ако деецът е бил въоръжен.
Приготовлението към грабеж също е наказуемо.