неделя, май 25, 2008

НАСЛЕДСТВЕНА ПЕНСИЯ

32.НАСЛЕДСТВЕНА ПЕНСИЯ

Наследствена пенсия се дължи не на починалото лице, а на лицата, които то е издържало и са загубили основния източник на средства. Тя е производна от личната пенсия на починалото осигурено лице. Личните пенсии могат да преминават в наследствени, с изключение на пенсиите за гражданска инвалидност, социалните пенсии за старост, за инвалидност, за особени заслуги и персоналните пенсии.
Наследствените пенсии имат за цел да обезпечат членовете на семейството/ други близки лица на осигуреният, които са били издържани от него до смъртта му.
Наследяване – преминаване на имуществото на починалото лице, наследодателят към неговите наследници.
При наследствените пенсии на ДОО е налице изплащане от осигурителния орган на лицата, които са били издържани от починалото осигурено лице на средства за тяхната издръжка, получавани от тях приживе и които те са престанали да получават, поради смъртта на осигуреното лице.
При наследствените пенсии по ДОО не е налице наследяване, нито фигурата на “наследници” в точния наследствено-правен смисъл на това понятие. Налице са права, предвидени в пенсионното законодателство. Тези права са предоставени на преживелите починалия осигурен, негови близки, които той е издържал със средствата, получавани като трудови доходи или лична пенсия.
Наследствените пенсии по ДОО не се изплащат от личните средства на осигуреното лице, за да е налице тяхното наследяване. Те се изплащат от Фонд “Пенсии” или Фонд “Трудова злополука и професионално заболяване” на ДОО.
Разбирането на законодателят за наследствените пенсии, като различни от наследяването се възприема от разпоредбите на чл.80/4/ КСО, съгласно които получаването на наследствената пенсия не се счита за приемане на наследство.
Преминаване на някои пенсии в наследствени :
личните пенсии за трудова дейност могат да преминават в наследствени;
пенсиите на военна и гражданска инвалидност могат да преминават в наследствени.
Субективното право на наследствена пенсия възниква при кумулативното наличие на две предпоставки:
а) от една страна да е настъпила смъртта на осигурения, който е издържал определените в чл.80/4/ КСО лица;
б) от друга страна се изисква починалият да е с придобитото право на лична пенсия или да е получавал лична пенсия.
Субектите на правото на наследствена пенсия са посочени в чл.80/2/ КСО. Правото на наследствена пенсия имат:
децата на починалия осигурен до навършване на 18г. възраст. Децата ще имат право на наследствена пенсия и след 18г., ако учат. В тези случаи срока е със завършване на обучението, но не по-късно от навършването на 26г. Право имат и лицата за времето на отбиване на наборна военна служба – не по-късно от 26г. децата инвалиди, инвалидността на които е настъпила до 18г., и след 18г. но не по-късно от 26г. /учащи/наборна военна служба/ са инвалидизирани и право на наследствена пенсия продължава и след тази възраст. Право на наследствена пенсия имат както родените в брака, така и извънбрачните и осиновените деца. Децата, които имат право на наследствена пенсия след навършването на 18г. възраст са:
1. учениците, които продължават образованието си след навършване на 18г. в училищата, създадени по реда на Закона за народната просвета, независимо от степента и формата на обучение. Това обстоятелство учениците удостоверяват в началото на всяка учебна година с документ от съответното учебно заведение;
2. деца, независимо от формата и степента на обучението им приети и записани във Висши училища, създадени по реда на Закона за висшето образование. Това обстоятелство те установяват в началото на всеки учебен семестър с документ от съответното висше училище.
За учащи се считат лицата, които са прекъснали обучението си поради тежко и продължително заболяване, както и поради бременност, раждане и отглеждане на малко дете, но общо за не повече от две години, за лица, завършващи последен курс на обучение се счита, че учат до дипломирането си, но не по-късно от края на първата редовна поправителна сесия за курса.
преживелият съпруг – това право възниква 5 години по-рано от възрастта по чл.68, ал. 1-3 КСО или преди тази възраст, ако е неработоспособен. В тези случаи правото на наследствена пенсия възниква независимо от възрастта на преживелия съпруг с факта на смъртта на осигурения съпруг;
родителите - имат право на наследствена пенсия от децата си, ако са навършили възрастта по чл.68, ал.1, 2 КСО и нямат право на друг вид пенсия. Родителите на децата, починали по време на наборна военна служба имат право на наследствена пенсия, независимо от възрастта им. Те получават в пълен размер личната си и наследствена пенсия.
При смърт на осигурения на наследниците се отпуска пенсия в съответствие с вида на личната пенсия, която починалият би получил като инвалид със загубена работоспособност повече от 90 % на сто – за общо заболяване,трудова злополука и професионална болест.
РАЗМЕР - наследствената пенсия се определя в процент от полагащата се лична пенсия на починалия осигурен според броя на наследниците:
1. при един наследник – 50% от пенсията;
2. при двама наследници – 75% от пенсията;
3. при трима и повече наследници – 100% от пенсията.
Минималният размер на наследствената пенсия не може да е по-малко от 90% от социалната пенсия за старост.
Наследствената пенсия се отпуска общо за всички лица, които имат право на тази пенсия и се разделя поравно между тях.