понеделник, януари 19, 2015

: Понятие за правителство.



Правителство à централен колегиален орган на изпълнителната власт. Немската теория прави разграничение между правителство във формален смисъл (органа, институцията) и материален смисъл (управлението). В първия случай в управлението участва самото правителство, а в материален смисъл това са всички органи. Прави се разграничение между правителство и администрация. Правителство е висшето ръководство, а администрация – това е експертната част, няма политическа дискреция, а има администриране.
Характеристики на правителството в зависимост от различните форми на управление.
В президентската република правителството се състои от президента + администрацията; формира се по извънпарламентарен път; не носи парламентарна отговорност; президента не може да разпуска парламента.
В парламентарната република правителството се оглавява от мин.-председател. Той най-често е лидер на победилата партия. Правителството е генетично обвързано с парламента.
Правителството възниква сравнително късно в конституционната история. Първоначално изпълнителната власт се оглавява от монарха/президента. Нямаме колегиалност на правителството. Имаме висш помощник на монарха (пример: Великобритания до средата на XVIII в.).
Методи за структуриране на изпълнителната власт (проф. Друмева):
-       метод на назначение;
-       отделните министри да са титуляри на определни ресори

Видове правителства:
Според партийния състав се делят на еднопартийни и коалиционни.
Съществуват правителства с фиксиран брой структури и без фиксиран брой структури. В някои конституции са изброени точно определен брой министри, а в други няма такова изброяване.
Съществуват правителство на малцинството (ползва се с подкрепата на по-малко от половината от парламента) и правителство на мнозинството.
Съществуват освен партийни и експертни правителства, но те са изключение. Съществуват най-често за излизане от някаква криза.
Правителството в някои страни не е монолитна конструкция, а има и вътрешни структури. Пример за това е Великобритания. В повечето страни обаче то е монолитно.